"Mihelyt kész, kopni kezd. Szál szál után válik egymástól és visszaszövődik a semmibe..." Szabó Lőrinc


2010. augusztus 12., csütörtök

Gerilla kötés

Ha tetszik, provokálni szeretnék... Már írtam erről korábban is a Gondold újra! / Reconsider!
bejegyzésben. Már régóta foglaloztat ez a kérdéskör.
Arra gondoltam, hogy az új tér átadása alkalmából kaphatna Kós Károly (bronzszobra) egy színes, meleg sálat. Erről ma mesélek is Kör-ben.

No persze el is mesélnénk néhány szóban, néhány jelszóval, hogy mire gondoltunk, amikor ezt a kissé rendhagyó ötletet a megvalósítás útjára tereltük. Ilyenek, mint pl.:

AKI KÖT, AZ A FÖLD BARÁTJA!

KÖSS, NE HÁBORÚZZ!

KÖSS ÉS PLETYKÁLJ!

KÖSS ÉS BARÁTKOZZ!

Sok példát mutathatnék arra, hogy hogyan jelennek meg egy-egy város, utca, tér életében a kötött, horgolt graffitik, gerilla akciók. Íme egy példa:


Knit Knot Tree” Itt érdemes elidőzni egy kicsinyt és elolvasni a gyakran feltett kérdekre adott válaszokat.

Látok egy láncolatot a jól tartott birkáktól a boldogan kötögető asszonyokig, férfiakig. Ezzel az időtöltéssel, amit sokan választottunk magunknak, életben lehet tartani hagyományos életformákat, foglalkozásokat, de persze csak akkor, ha oda jut a pénz, ahol ez megvalósul. A fenntartható növekedés, a fenntartható életmód, a társadalmi felelősségválallás, felelősen "használt" természeti környezet és természeti kincsek... ezek mind-mind olyan csapásirányai az élhető jövőnek, amelyek számunkra is jelentéssel kell, hogy bírjanak. Még nagyon sok gondolatot szeretnék ezzel kapcsolatban lejegyezni, de nagyon is érdekelne, hogy mások erről mit gondolnak. Mond el, kérlek, te mit gondolsz!

Ui.:
Köszönöm kommenteket és a beszélgetésekben elhangzottakat. Valóban ehhez sokkal több humorérzé és tolerancia kell, mint amennyi ma nálunk terem... Így a jövőben is némán tisztelem Kós Károlyt (WEKERLE - 1 kép - 1 mondat), s színes installáció fát fog díszíteni a Wekerle Nap-on, valahol a Kör-Kötő-Kör sátor tőszomszédságában.

4 megjegyzés:

  1. Ez erdekes, en ebben a kerdesben nagyon maskeppen gondolkodom. Nekem a kotes az kotes:-), `no brainer` tevekenyseg. A dolgokat szeretem annyira egyszeruen annak tartani, amik. Talan mert en nem vagyok gerilla alkat, nem igazan hiszek az ilyen akciok hatasaban. Ennek ellenere egy csomo dolgot tamogatok, mert tudom, hogy masoknak szamit.

    VálaszTörlés
  2. Ezek a becsomagolt fák szenzációsak! Viszont, szerintem, ha szoborra kerülne egy sál, az nem ugyanazt üzenné, mint egy bekötött fa. Az inkább az alkotó vagy az ábrázolt személy "kifigurázása" lenne, nem hiszem hogy sokan asszociálnának a fenntartható fejlődésre vagy más ökogondolatra. Ráadásul egy fa, vagy pl egy autó beborítása sokkal meghökkentőbb és ezáltal figyelemfelkeltőbb is, mint egy gyerekcsínyre emlékeztető gesztus.

    VálaszTörlés
  3. Nekem csütörtökön is az motoszkált a fejemben (és ezt a fát látva megint felmerült a gondolat): mennyire bírják az ilyen kötések az időjárás viszontagságait, úgy mint pl. eső?!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm kommenteket és a beszélgetésekben elhangzottakat. Valóban ehhez sokkal több humorérzé és tolerancia kell, mint amennyi ma nálunk terem... Így a jövőben is némán tisztelem Kós Károlyt ( lásd a linket fent: WEKERLE - 1 kép - 1 mondat, ), s színes installáció fát fog díszíteni a Wekerle Nap-on, valahol a Kör-Kötő-Kör sátor tőszomszédságában.

    VálaszTörlés